Cât de importante sunt marcajele colorate aflate pe banda de rulare a anvelopelor?

A sosit momentul adevărului! Deseori, atunci când cumpărați anvelope noi, observați diferite marcaje colorate aflate pe banda de rulare a anvelopei. De cele mai multe ori acestea sunt linii, dungi, dar se pot întâlni și litere, numere sau alte marcaje specifice.

Care este semnificația lor și ce trebuie să înțelegeți ca șofer?

Aceste marcaje sunt utilizate intern de către producători. Gândiți-vă că în fiecare zi sunt fabricate mii de anvelope, care trec printr-un proces complex de fabricație (vezi video aici).

În timp ce anvelopele par a fi o bucată de cauciuc omogenă, majoritatea dispun de zeci de componente de țesătură, de metal și/sau cauciuc care trebuie să fie formatate, dimensionate și asamblate conform unor specificații exacte. Una dintre componentele principale din cauciuc este compusul benzii de rulare, care este fabricat în mod obișnuit prin extrudare, un proces pe care ni-l putem imagina ca fiind o versiune industrială a scoaterii pastei de dinți dintr-un tub.

Pentru a putea identifica exact tipul și mărimea anvelopelor pentru care au fost fabricate benzile de rulare, producătorii sunt nevoiți să facă diferite marcaje interne (fie dungi colorate, fie coduri alfanumerice sau alte simboluri)

Prin urmare, aceste dungi sunt semnificative numai pentru producătorii de anvelope, astfel încât utilizatorul final nu trebuie să își facă griji în privința lor. În plus, putem gasi marcaje diferite pe anvelope cu aceeași dimensiune, model și marcă, acestea fiind specifice fiecărei fabrici în parte.

Cu misterul deslușit, vă invităm să vă bucurați de cele mai bune prețuri pentru anvelopele de iarnă!

REȚINEȚI! PERFORMANȚA ANVELOPELOR NU ESTE AFECTATĂ DE MARCAJELE COLORATE!